Human design: jouw persoonlijke blauwdruk

Soms vraag ik mezelf af: wat hebben we nodig om gelukkig te zijn? Zijn we het gelukkigst wanneer we onszelf zijn? En dan bedoel ik echt onze authentieke zelf. Ik geloof dat leven volgens onze persoonlijke blauwdruk, ons eigen pad leiden en daardoor authentiek leven ons gelukkig maakt en een gevoel van zingeving geeft. Wetenschappers zeggen ook dat jezelf zijn positieve emoties in je brein aanwakkert. Maar hoe kom je erachter wat jouw persoonlijke blauwdruk is, en wat jouw eigen pad is? Human design kan je hierbij verder helpen.

Human design: wat is het?

Human design is een systeem dat verschillende wetenschappen combineert: astrologie, Chinese I Tjing, Joodse Kabbala, Vedische chakraleer, astronomie, kwantummechanica, biochemie en genetica. Van alles wat dus. Het enige wat je nodig hebt, is je geboortedatum, -tijd en -plaats en dan weet je al wat jouw human design, jouw persoonlijke blauwdruk, is. Je kunt (onder andere) hier jouw human design chart downloaden. Je kunt jouw design zien als een handleiding voor hoe jij authentiek kunt leven.

Help! Wat betekenen al die vakjes en lijntjes?

Het kan zijn dat je een beetje overweldigd bent door alle gegevens die je nu ziet en wat dat allemaal betekent. Ik ben geen human design expert, maar ik heb er ondertussen al wel een en ander over geleerd. Ik zal kort door de belangrijkste zaken lopen, zoals je type en de profielen. Als je meer wilt weten, raad ik je aan om de blogs van School of Human Design te lezen, of een reading te boeken. Er zijn ook boeken en podcasts over human design te vinden. Je mag mij ook altijd een berichtje sturen om hierover te praten, dat vind ik super leuk!

In het kort: de gedefinieerde vakjes (de ingekleurde vakjes) zijn de gebieden waar jij constante energie ervaart en niet/minder gevoelig bent voor indrukken van buitenaf. De ongedefinieerde vakjes zijn daarentegen de gebieden waar je snel geconditioneerd kunt raken, dat wil zeggen dat je hier gevoeliger bent voor indrukken van buitenaf waardoor je mogelijk niet als jouw authentieke zelf leeft.

Energietypes

Human design onderscheidt vijf energietypes: Manifestor, Generator, Manifesting Generator, Projector en Reflector. De Manifestor, Generator en Manifesting Generator zijn energietypes, de andere twee (Projector en Reflector) zijn non-energietypes. In het kort: energietypes hebben een interne, constante energiemotor; zij kunnen energie uit zichzelf halen. Non-energietypes hebben die constante energiemotor niet van zichzelf.

Manifestor

Manifestors (9% van de bevolking) zijn de leiders en initiators van de wereld. Ze zijn creatief, flexibel en zelfstandig. Ze kunnen projecten zonder hulp opstarten en dat is ook precies waar ze goed in zijn: zaadjes planten en dingen opstarten.

Generator

Wanneer de zaadjes geplant zijn door de Manifestors, is het aan de Generators (37%) om het werk te verrichten. Generators hebben een constante energie waarop ze lang kunnen teren, mits ze iets doen waar ze een passie voor hebben! Ze zijn sociaal, houden van samenwerken en halen voldoening uit zichtbaar resultaat, iets waar ze voor gewerkt hebben.

Manifesting Generator

De Manifesting Generator (35%) is een combinatie van bovenstaande types. Zij hebben de constante energie van de Generator en de snelheid van de Manifestor. Manifesting Generators staan erom bekend dat ze heel veel verschillende projecten tegelijk doen. Ze hebben dus veel talenten en interesses.

Projector

Projectors (20%) zijn hier om mensen de begeleiden, te coachen en te sturen. Vaak zien Projectors heel snel waar iets vastloopt en waar het dus verbeterd (efficiënter) kan worden. Ze hebben zelf niet de constante energiestroom om daadwerkelijk het werk uit te voeren (eigenlijk past een 9-5 baan totaal niet bij Projectors), maar ze kunnen wel anderen (Generators) begeleiden hoe ze dat het beste kunnen doen. Projectors zijn meer denkers dan doeners en ze zijn erg gericht op de ander.

Reflector

Een Reflector (1%) heeft alle centra (vakjes) open. Zij zijn letterlijk de spiegels van de samenleving en reflecteren wat er rondom hen gebeurt. Het is aan een Reflector dus te zien of het goed of slecht gaat in een bepaalde situatie.

Profielen

Human design onderscheidt zes lijnen, waarvan twee jouw profiel vormen (bijv. 1/6, 4/2, 5/3). De eerstgenoemde lijn is je bewuste profiel en de tweede lijn is je onbewuste profiel. Je profiel vertelt je voor welke rol je bestemd bent in het leven, dus wat jouw pad is. De Nederlandse benamingen klinken niet altijd even vriendelijk, maar het gaat om de betekenis erachter.

1: Onderzoeker

Een onderzoeker wil graag alles tot de bodem en in detail uitzoeken, begrijpen en voorbereiden. Je bent op zoek naar zekerheid. Zodra je het gevoel hebt dat je ergens voldoende over weet, zul je deze kennis willen delen met de rest van de wereld.

2: Kluizenaar

Een kluizenaar zijn betekent dat je graag alleen bent, of in ieder geval dat je je regelmatig even terugtrekt. Je leeft graag op jezelf en je doet graag je eigen ding. Als kluizenaar ben je van nature ergens heel goed in, zonder dat je dat wellicht door hebt, omdat het voor jou heel ‘normaal’ is. En de rest van de wereld bewondert jou daarvoor.

3: Martelaar

Een martelaar ‘martelt’ zichzelf door regelmatig fouten te maken. Jij leert namelijk door trial and error. Je leert door jouw eigen ervaringen en ontdekt daardoor wat wel en niet werkt. Vervolgens kun jij als ervaringsdeskundige deze lessen met de rest van de wereld delen.

4: Opportunist

Een opportunist is een verbinder. Het is jouw talent om mensen en dingen samen te brengen. Je bent vriendelijk en mensen voelen zich bij je op hun gemak. Voor een opportunist is netwerken heel belangrijk, want alles in je leven komt via je netwerk. Jouw relaties zijn ook de basis van je eigen welzijn: hoe jouw relatie is met vrienden/familie/partner/etc. heeft invloed op jouw geluk.

5: Ketter

Een ketter is super sociaal. Mensen vertrouwen je direct en zien jou als iemand die overal het antwoord op weet. Maar, als ketter kun je gevoel hebben dat je de oplossing moet weten of anders ‘verketterd’ (afgestoten) wordt. Onthoud: je hoeft niet altijd iedereen te helpen, zeker niet als je je niet geïnspireerd voelt. Want het helpen van anderen moet niet ten koste gaan van jezelf, ook al krijg je er nog zoveel energie van.

6: Rolmodel

Een rolmodel is een voorbeeld voor anderen, door gewoon zichzelf te zijn. Zonder het door te hebben ben je waarschijnlijk al een voorbeeld voor anderen, gewoon door je eigen ding te doen. Het leven van een rolmodel bestaat uit drie fases. De eerste 30 jaar (ongeveer) leef je eigenlijk volgens het profiel van de Martelaar (lijn 3), dus je leert door trial and error. Want voordat je een rolmodel kunt zijn, moet je eerst ervaringen op doen. In de tweede fase, van 30-50 jaar, trek je je terug, om zo wat meer naar anderen te kijken. De laatste fase, na je 50e, stap je in de rol van rolmodel. Je deelt je wijsheid met de wereld, gewoon door jezelf te zijn.

Authentiek leven volgens jouw human design

Als je gaat leven in overeenstemming met jouw persoonlijke blauwdruk, zul je een authentiek(er) leven leiden. Wellicht herken je jezelf niet in jouw type en profiel. Dan kan het zijn dat je op dit moment niet authentiek leeft en vooral geconditioneerd bent, waarschijnlijk op jouw ongedefinieerde centra. Als je je gaat verdiepen in human design zul je zien dat er nog veel meer bij komt kijken dan alleen je type en profiel. Geen enkele 5/3 Generator is namelijk hetzelfde, je hebt ook nog zogenaamde kanalen en poorten die bij iedereen weer anders zijn. Nogmaals, als je meer wilt leren over human design of jouw human design specifiek, kan ik je van harte een reading aanraden.

Let’s talk!

Nu ben je misschien benieuwd naar mijn human design. Ik ben een 6/2 Projector. En ik ben nu natuurlijk ook benieuwd naar jouw human design! Stuur me een berichtje als je hierover wil kletsen. Ik hoop dat je door meer inzicht in jouw persoonlijke blauwdruk een eerste stap kunt zetten naar een authentiek(er) leven. It’s a journey!