,

4 dingen die je kunt doen om meer ‘in het moment’ te zijn

Jaarlijks op 10 mei is het Nationale Offline Dag. Tijdens deze dag worden we uitgedaagd om mee te doen aan een 24-uur offline challenge. 

Waarom 24 uur offline gaan? 

  • Gemiddeld kijken we 53 keer per dag op onze telefoon. 
  • Het smartphonegebruik nam toe van 40 uur per maand in 2017, naar 61 uur in 2018. Het internetgebruik op pc’s, laptops en tablets steeg met een kwart. Tijdens de Corona periode, met veel thuiswerken, zijn deze cijfers naar waarschijnlijk toegenomen. 
  • Opgeteld is iedere Nederlander ongeveer een volledige dag per week online. 
  • De helft van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar voelt zich in meer of mindere mate verslaafd aan sociale media.

Ik voelde me overdonderd door deze cijfers. Hoe zouden we ons voelen als we minder online zijn en meer offline, in het moment? Als je wat vaker offline wil zijn (en niet alleen op 10 mei), geef ik je vier dingen die je kunt doen zonder schermgebruik. Een fijn en ontspannen gevoel gegarandeerd!

1. Me-time in de ochtend

Gebruik de eerste een of twee uur van de dag je telefoon niet. Gebruik deze tijd voor jezelf. Waar word jij gelukkig van? Ga dat doen! Voor mij is dat bijvoorbeeld even stretchen/yoga, een voedzaam en lekker ontbijtje maken en douchen. Maar ook lezen, mediteren, wandelen of sporten zijn fijne dingen om ’s ochtends te doen. Zo begin je de dag op een rustige manier zonder te veel prikkels, waar je de rest van de dag profijt van zult hebben.

2. Maak een wandeling en laat je telefoon thuis

Luister naar de vogeltjes, voel de zonnestralen op je gezicht, ruik de natuur. Maak er een mindful momentje van. 

3. Treat yourself! 

Pak een terrasje en geniet van bijvoorbeeld een lekker kopje koffie, thee of een smoothie. Maak het extra leuk door het met een vriend(in) te doen. En nee: geen foto’s maken. Just enjoy the moment. Maak maar een foto met je hersenen en sla het daar op als herinnering, in plaats van op Snapchat.

4. Social media detox day

Ga de uitdaging aan en gebruik je social media 1 dag niet. Het kan namelijk lastig zijn om een hele dag geen beeldscherm te gebruiken als je dat wel voor je studie of werk nodig hebt. Maar een dag zonder social media kan volgens mij geen kwaad. 

Je kunt de apps verwijderen of op een andere plek op je homescreen zetten, zodat je bewuster wordt van je automatische gedrag om de apps te openen. Kijk eens wat het met je doet als je met jezelf afspreekt om deze apps (of kies er 1 of 2) een dag niet te gebruiken. Hoe vaak wil je (onbewust) op die apps klikken? Op welke momenten is dat? Het kan fijn zijn om hier inzicht in te krijgen als je je schermtijd wilt verminderen. Zie het als een leermoment en oordeel niet over jezelf. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Reflecteren

Neem even een momentje om te reflecteren op je offline moment. Hoe voel je je? Waarom voel je je zo? Ga je vaker een offline moment inplannen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *