, ,

Maak je eigen low-tox en hormoonproof parfum

Foto van mijzelf met parfum

Sinds ik mijn eigen low-tox en hormoonproof parfum maak, wil ik niks anders meer. Waarom ik hiervoor kies en hoe ook jij het kunt maken, vertel ik je in deze blog!

Waarom kiezen voor low-tox en hormoonproof parfum?

Regulier parfum zit vol met chemische, hormoonverstorende stoffen. Deze spuit je vervolgens in je nek, waar je lymfeklieren zitten. Die hormoonverstorende stoffen komen dus meteen in je lymfeklieren en vervolgens in je lichaam terecht. Daarnaast adem je dit natuurlijk ook in; het hele doel van parfum opspuiten is dat je daardoor lekker ruikt.

Vrouwen gebruiken dagelijks gemiddeld 12 producten op hun huid, samen goed voor zo’n 126 ingrediënten, waarvan 90% niet is getest. Dit komt neer op 2,5 kg toxines die in één jaar door hun huid worden opgenomen.

Wanneer je zelf low-tox en hormoonproof parfum maakt, heb je hier geen last van! Ik gebruik essentiële oliën om mijn eigen parfum te maken. Een leuk extraatje is dat essentiële oliën ook altijd een emotionele betekenis / werking hebben. Dus de geuren die jij kiest voor je eigen parfum zorgen er niet alleen voor dat je lekker ruikt zonder troep in je lichaam te spuiten, maar het heeft ook nog eens een emotionele werking. Win-win-win!

Hoe maak je je eigen low-tox en hormoonproof parfum?

Parfum is altijd opgebouwd uit drie ‘notes’: de crown note, heart note en root note. Je kunt essentiële oliën gebruiken voor alledrie deze notes.

Crown note

De crown note is de meest vluchtige geur. Deze ruik je als eerst, maar is ook het snelst vervlogen (15-20 minuten). Dit zijn met name de citrus geuren, zoals Wild Orange, Lemon en Grapefruit, maar ook Lemongrass en Spearmint vallen onder de crown notes. Voor een 10 ml flesje gebruik je 2 druppels van een crown note.

Heart note

De volgende geur die je ruikt is de heart note. Dit zijn vaak bloemige geuren, zoals Lavender, Geranium of Magnolia. Maar ook andere geuren zoals Peppermint of Vanilla zijn heart notes. Deze blijf je ongeveer een uur ruiken. Ook hiervan gebruik je 2 druppels voor een 10 ml flesje.

Root note

De geur die het langst blijft hangen is de root note. Deze kun je nog na 6 uur ruiken. Dit zijn vaak wat zwaardere, diepere en grondende geuren, zoals Cedarwood, Cypress, Vetiver, Ylang Ylang of Frankincense. Omdat deze geuren zwaarder zijn, heb je maar 1 druppel nodig voor een 10 ml flesje.

Vullen

De rest van je parfumflesje kun je vullen met bijvoorbeeld rozenwater of witch hazel. Even schudden voor gebruik en genieten maar!

Aan de slag!

In deze video kun je zien hoe ik mijn eigen low-tox en hormoonproof parfum met als crown note Wild Orange, als heart note Vanilla en als root note Frankincense.

Wil je ook een low-tox en hormoonproof parfum maken? Ik organiseer regelmatig workshops met essentiële oliën, waaronder ook parfumworkshops. Check mijn Instagram voor de volgende workshopdata of stuur mij een berichtje.

Bronnen / Lees verder

Tegengif – Schadelijke chemicaliën in populaire parfums

Scientific American – Scent of Danger: Are There Toxic Ingredients in Perfumes and Colognes?