, ,

Recept: duurzamere en gezondere Snickers

Voor mijn keuzevak “Sustainable and Equitable Food Strategies” moest ik met mijn groepje een duurzaam en gezond recept maken met de drie ingrediënten die de teamleden hadden gekozen voor hun individuele opdrachten. En zo is het recept voor deze duurzamere en gezondere Snickers ontstaan. Ze zijn echt super lekker en heel makkelijk te maken, dus dit wil je proeven! En het mooiste: ze zijn glutenvrij, plantaardig en geraffineerde suikervrij, dus iedereen kan ervan genieten.

Achtergrondinformatie

Maar eerst: waarom zijn ze duurzamer en gezonder dan de Snickers die we kennen? Deze Snickers zijn duurzamer, omdat ze 100% plantaardig zijn en alleen maar biologische ingrediënten bevatten. Ze zijn gezonder, omdat ze minder suiker en meer eiwitten bevatten. Dit zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stabieler blijft en we een mindere energiedip ervaren na het eten ervan. Meer over waarom je bloedsuikerspiegel stabiel houden zo belangrijk is en hoe je dat kunt doen, kun je lezen in deze blog.

Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde tussen een normale Snicker (links) en deze zelfgemaakte Snickers (rechts). De voedingswaarden van dit recept zijn per stuk wanneer je er 8 maakt uit onderstaand recept. De totale hoeveelheid vet is hoger dan in normale Snickers. Dit komt door de pindakaas en plantaardige boter, maar dit is vooral onverzadigd vet (het goede vet) en het draagt bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel.

Het recept

Stap 1: de bodem
– 75 gram (biologische) havermout
– 30 gram (biologische) 100% pindakaas
– 3 eetlepels gesmolten plantaardige boter (bijv. Vitaquell, Flower Farm of Violife)

Doe alle ingrediënten in een food processor. Druk stevig (!) aan in de bakvorm en zet voor 15-20 minuten in de vriezer. Let op: zorg ervoor dat je de juiste maat bakvorm hebt. Het is belangrijk dat de bodem niet te dun is, anders valt het uit elkaar. Dit recept is voor 8 Snickers dus gebruik een vorm waar je er 8 uit kunt halen (of 6 iets dikkere). Je kunt ook 12 kleinere maken.

Stap 2: de karamellaag
– 70 gram (biologische) 100% pindakaas
– 1 eetlepel gesmolten plantaardige boter
– 1 theelepel vanilla extract (of 2 druppels Vanilla essentiële olie)
– 3 eetlepels (biologische) maple syrup
– Snufje zout
– 20 gram hele pinda’s (biologisch), grof gehakt

Doe alle ingrediënten (behalve de pinda’s) weer in de food processor (je hoeft de processor niet schoon te maken tussendoor). Voeg indien nodig 1-2 eetlepels water toe, afhankelijk van de vloeibaarheid van de pindakaas. Zorg er echter wel voor dat de karamel niet te vloeibaar wordt. Verdeel de karamellaag over de bodem en druk de pinda’s erin. Zet voor 60 minuten in de vriezer. Snijd dan in 6-8 stukken en zet terug in de vriezer terwijl je de chocolade laag voorbereidt.

Stap 3: de chocolade laag
– 90 gram (biologische en) plantaardige chocola (bijv. Alter Eco 75%)

Smelt de chocola (au bain marie of in de magnetron), giet over in een kleiner kommetje (zo kun je de Snickers er het beste in dippen) en dip de Snickers erin. Ik raad je aan dit met twee vorken te doen. Laat vervolgens op een stukje bakpapier uitharden in de vriezer (5-10 minuten) of in de koelkast (15-30 minuten).

Enjoy!! Je kunt de Snickers een paar dagen bewaren in de koelkast, als ze het zo lang volhouden 😉