Recept: Oester-shoarm-a bowl
In mijn kookboek Eat the Rainbow(l) staat het recept voor een wholesome, plantaardige en gezonde ‘shoarma’ bowl. Dit recept is een van mijn favoriete uit het boek, maar ook van anderen hoor ik dat het een succes is. Daarom deel ik het recept graag met je. Verras je vrienden met deze bowl, gegarandeerd succes! Ga jij ‘m binnenkort op tafel zetten?
Dit gerecht vraagt om wat meer werk, maar het resultaat is het helemaal waard. Voor een snellere versie kun je vegan shoarma gebruiken. Voeg dan wel de knolselderij en de helft van de shoarma kruiden toe.
Good to know
Dit gerecht is vegan, lactosevrij en optioneel glutenvrij (gebruik zilvervliesrijst i.p.v. bulgur)
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal porties: 2
Kleuren in deze bowl: wit/geel & groen
Wat heb je nodig?
Voor de vegan ‘shoarma’:
250 gram oesterzwammen
150 gram knolselderij
1 el shoarmakruiden
2 el olijfolie
Voor de knoflooksaus:
6 el plantaardige yoghurt
1 el (vegan) mayonaise
1 teentje knoflook
1 tl bieslook (of peterselie)
1/2 el citroensap (of 1 druppel DoTERRA Lemon met 1/2 el water)
Snufje zout & peper
Voor de rest van de bowl:
1/2 cup bulgur
100 gram erwten
1/3 komkommer
Toppings naar keuze (bijv. verse munt of (ingelegde) rode ui)
Let’s get this party started
- Snijd de knoflook en bieslook fijn. Maak de knoflooksaus door alle ingrediënten te mengen. Zet opzij en laat de smaken intrekken.
- Trek de oesterzwammen uit elkaar (in een kom) zodat het op shoarma reepjes gaat lijken. Meng in een grote kom met de olijfolie en shoarma kruiden. Bak dit vervolgens in een pan 6-8 min. op hoog vuur en vervolgens 6-8 min. op middelhoog vuur. Blijf het regelmatig roeren.
- Schil ondertussen de knolselderij en snijd in kleine, dunne reepjes. Voeg toe aan de shoarma wanneer het vuur op middelhoog gaat (laatste 6-8 min.).
- Kook de bulgur gaar (meestal 10-12 min.).
- Kook de erwten gaar in een apart pannetje (6-8 min.). Snijd de komkommer in blokjes of in slierten (met een kaasschaaf).
- Maak de bowls op: begin met de bulgur, vervolgens alle andere ingrediënten en top het af met de knoflooksaus en eventueel nog toppings!
Verras je vrienden met deze wholesome, plantaardige en gezonde ‘shoarma’ bowl: gegarandeerd succes!