, ,

Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel: waarom en hoe?

Bloedsuikerspiegel

Alles wat we eten veroorzaakt een reactie in ons lichaam. Voornamelijk voeding dat rijk is aan koolhydraten bevat veel glucose (bloedsuiker), maar het zit ook in andere voedingsgroepen. Wanneer we eten, komt de glucose in ons bloed. Dit gaat ons hele lichaam door en geeft alle cellen de benodigde energie. 

Veel mensen hebben echter last van pieken en dalen in hun bloedsuikerspiegel en dat kan vervelende gevolgen hebben, o.a. het optreden van diabetes type 2. Daarom is het reguleren van onze bloedsuikerspiegel belangrijk, voor iedereen!

Denk er maar eens over na: heb je wel eens last van after dinner dips, mood swings en cravings? Ook darmgezondheid, slaapproblemen, gewichtstoename, vermoeidheid en honger zijn symptomen van een onstabiele bloedsuikerspiegel. 

Door een EMB-test (Energetisch Morfologische Bloedtest) te doen, kwam ik erachter dat ik last heb/had van insulineresistentie. Dat komt erop neer dat de cellen in m’n lichaam minder gevoelig zijn voor insuline, omdat het bloedsuikergehalte te hoog is. Dit kan op termijn leiden tot diabetes type 2.
Hier wilde ik dus graag iets aan doen!

Stabiliseer je bloedsuikerspiegel met 10 acties

Ik las het boek Glucose Revolutie van Jessie Inchauspé. Jessie, ook wel bekend als Glucose Goddess, legt daarin 10 acties uit die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel(er) blijft, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en eigen onderzoek.

Wat zijn deze 10 acties om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren? 

  1. Eet in de juiste volgorde: eerst vezels (groenten), dan eiwitten en vetten, tot slot koolhydraten.
  2. Voeg een groen voorgerecht toe (groen betekent hier groente, kan alle kleuren zijn). Denk aan soep of een salade (het liefst zonder koolhydraten). Geen tijd? Gewoon een stukje wortel heeft ook al een positief effect.
  3. Stop met calorieën tellen, het gaat om de moleculen.
  4. Voorkom een ontbijtpiek: ontbijt hartig of combineer de koolhydraten met voldoende vetten en eiwitten (zie ook punt 10).
  5. Suiker = suiker, dus kies op smaak.
  6. Eet het zoet liever toe dan tussendoor.
  7. Grijp voor het eten naar azijn: drink een glas water met een eetlepel azijn (of citroensap) om een piek af te vlakken.
  8. Beweeg na het eten (10 minuten wandelen heeft al effect).
  9. Als je toch wilt snacken, kies iets hartigs.
  10. Kleed de koolhydraten goed aan (combineer het met vetten en eiwitten). 

Je hoeft zeker niet al deze acties uit te voeren om een stabielere bloedsuikerspiegel te bereiken. Kies wat voor jou past en experimenteer met de mogelijkheden! 

Boekentip: Glucose Revolutie

Wil je meer weten over het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel? Het boek Glucose Revolutie is voor mij echt een eye-opener geweest. Het boek bevat veel plaatjes, heeft makkelijke taal, is informatief en begrijpelijk. Ook de storytelling door mensen die de acties hebben toegepast zijn bijna te mooi om waar te zijn en heel tof om te lezen. Door het lezen van dit boek leer je het ‘waarom’ om je bloedsuikerspiegel te willen stabiliseren en hoe het precies allemaal werkt in ons lichaam. Ik raad je ook heel erg aan om @glucosegoddess te volgen op Instagram. De plaatjes die ze daarop deelt zijn heel leerzaam. Haar boek is een verdiepingsslag op wat ze deelt op haar Instagram. 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Maar eerst: waarom zijn ze duurzamer en gezonder dan de Snickers die we kennen? Deze Snickers zijn duurzamer, omdat ze 100% plantaardig zijn en alleen maar biologische ingrediënten bevatten. Ze zijn gezonder, omdat ze minder suiker en meer eiwitten bevatten. Dit zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stabieler blijft en we een mindere energiedip ervaren na het eten ervan. Meer over waarom je bloedsuikerspiegel stabiel houden zo belangrijk is en hoe je dat kunt doen, kun je lezen in deze blog. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *