,

Let’s talk about the Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties, waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De SDG’s zijn gestart in 2015 en lopen nog tot 2030. Achter de 17 doelen zitten 169 targets. Die maken ze nog concreter.

O

Toenemen van positieve externaliteiten vs. afnemen van negatieve externaliteiten

De 17 doelen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: het laten toenemen van positieve externaliteiten en het doen afnemen van negatieve externaliteiten (Montiel et al., 2021). Een externaliteit is een (onbedoeld) effect van een activiteit die invloed heeft op een ander dan de veroorzaker. Een voorbeeld van een positieve externaliteit is een nieuwe technologie die de productiviteit van werknemers verhoogt. Milieuvervuiling door productie is een voorbeeld van een negatieve externaliteit.

Binnen beide vormen van externaliteiten kunnen weer drie subgroepen worden aangemerkt, zoals je in de figuur hieronder kunt zien:

Figuur 1: Het vertalen van de SDG’s naar actiegerichte doelen. Bron: Montiel et al., 2021.

Meer lezen?

In deze blogs kun je overzichtelijk de belangrijkste informatie per subgroep vinden, inclusief wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan de betreffende SDG’s: 

“I believe that if you show people the problems and you show them the solutions they will be moved to act.” 

Bill Gates

Bronnen

Montiel, I., Cuervo-Cazurra, A., Park, J., Antolín-López, R., & Husted, B. W. (2021). Implementing the United Nations’ sustainable development goals in international business. Journal of International Business Studies, 52(5), 999-1030.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] deze blog kun je lezen hoe de SDG’s kunnen worden onderverdeeld in verschillende subgroepen. SDG 4 en 9 […]

  2. […] deze blog kun je lezen hoe de SDG’s kunnen worden onderverdeeld in verschillende subgroepen. SDG 2 en 3 […]

  3. […] deze blog kun je lezen hoe de SDG’s kunnen worden onderverdeeld in verschillende subgroepen. SDG 1, 5 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *